måndag 1 oktober 2012

Hemmamammans tankar

Mina framtidsvisioner förändras lite nu som då. Mina sömmerskeplaner känns inte alls lika lockande mera nu så jag är tillbaka på ruta ett igen. Ingen aning om vad jag vill bli "när jag blir stor". Har i alla fall tänkt vara hemma med barnen så länge det bara går rent ekonomiskt och hittills har det gått utan problem, även när Robin ännu studerade så jag tror nog att det ska lyckas. Kan ju hända att det blir ett tredje barn innan Wilma börjar i skola också, vem vet?! Fick en fråga om jag skulle ha kunnat tänka mig att ha Theodor på dagis när Wilma föddes. Jag hade faktiskt inte tänkt tanken att sätta honom på dagis då. Nu kan jag nog ibland när Theodor är riktigt trotsig undra varför jag riktigt är hemma frivilligt 100% av tiden men jag har aldrig funderat allvarligt på att ha honom i dagis. Nästa höst ska ha få börja dagklubb två dagar i veckan om allt går som planerat men det är bara ca 3 timmar per dag då. Tycker att det är väldigt få som är hemma med sina barn på heltid och inte har dagvårdsplats. Känns ibland som att folk i allmänhet tycker att det är bättre för barnen att vara på dagis och att man är "lat" som är hemmamamma. Med tanke på hur lite betalt jag får för att vara hemma med Theodor så är det egentligen ganska knäppt att vara det. 23€ får jag. Per månad. Inget man blir rik på direkt. Undrar lite hur staten tänker där. Skulle säkert kosta dem mycket mera om Theodor gick i kommunal dagvård. Ja, riktigt klok blir man inte på systemen men jag trivs hemma med mina ungar, och nästan ännu bättre vid öppet dagis;)

12 kommentarer:

 1. Di ska ju höj på hemvårdsbidrage nu som tur. Hu grömt he e tå återstår att si.

  Å he om man lägger sin ung på dagis eler int e ju upp ti en sjölv. E så innerlit trött på hu man döms som förälder fö minsta beslut man tar. Klart man vejt sjölv va som e bäst åt eins bånen!

  Som jag vejt att Noomi int e mogen ännu fö dagis, vaför sku ja lägg tii enna tå tå ja kan va hejm me enna å he gar ihop fö oss ekonomiskt? Noo hendar hon me he ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aija, va bra at di höjer e:) Man veit no själv va som e bäst för eins bån:)

   Radera
 2. Oj har ni dagklubb från 3år där?här e det från 4år :( jär har vi å tyckt att e har gajji bra fast en av oss studerat+huslån+1bil..så de som vill va hejm klarar nog e ekonomiskt bara di vill.tjatet om att pengen e så liten e sant..men med vissa uppoffringar så gar e bra.Allt handlar om va vi prioriterar.Nog blir e he sama san å tå dagisavgift ska betalas+bensin till bilen..mera kläder till dagis osv..allt gar ut på he sama äntå sist å slutligen..å allt e ju upp ti var å ejn.e så trött på all som ska kommentera ens val jämt..det e inte allti så lätt att låta de rinna av en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, från 3 år å he e på sama ställ som öppet dagis ti vi e fleir gang i vikon så ja tror no at han ska klar e bra:) Ju mer pengar man har destu mer spenderar man så man klarar sig nog på ganska lite bara man tänker efter innan man använder dem:)

   Radera
  2. just söis :) no gar he säkert toppen bra tå!Så ere..ju mejr man har destu mer spenderas :)

   Radera
 3. Ja håller med! Dagis kostar ju faktiskt ganska myki, typ runt 250 per barn om di e heltid.. Här sku bella jätte gärna vill gå på dagis, typ 2-3 halvdagar i veckan sku ja bra kun tänkt mig hon sku tyck va roligt, men vi har int råd ! :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju dagklubb som e billigt;)

   Radera
 4. Int i korsholm, å öppets e bara för vasabor :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom flytt ti Korsholm då;) Nä men dumt att he e så...

   Radera
 5. Jag hade ju också tänkt vara. hemma så länge jag får, det brukar lösa sig ekonomiskt alltid på nåt sätt bara man prioriterar lite. Däremot tyckte jag att Ivar mer och mer började behöva lek med andra barn och lite egen tid utan mamma och därför fick det bli dagis 3 dagar i veckan 5 timmar. Ville först lägga honom på klubb, för det är ju ett billigare alternativ och man får behålla hemvårdsstödet, men det visade sig vara omöjligt i korsholm. Så sjukt att vasas dagklubbar går med halvkapacitet och korsholmbarn onte längre får delta! I varje fall visade det sig att vi gjorde rätt val med att lägga honom på dagis nu. Han var sååå redo! Vilket han knappast skulle ha varit för ett halvår sen. Han stormtrivs och jag tycker det är så otroligt skönt att få lite ensamtid med Malte ibland samtidigt.
  Däremot vet jag inte hur länge jag kommer att ha Malte hemma, beror lite på hur detblir med studier och så. Eventuellt får han också börja halvtid från nästa höst, på samma avdelning som storebror. Tycker själv också jag orkar bättre ifall jag får ha lite ensamtid i form av arbete eller studier nu som då. Tappar inte nerverna lika ofta som om jag är hemma 24/7 och med egna barn heeeela tiden.
  Så alla ärvi olika. Jag skulle önska att jag vore mer av en hemmamammatyp, men nee, såhär funkar det bäst för oss :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va dumt at int dagklubb fungerar i Korsholm... Om jag var hemma hela dagarna med ungarna så sku mina nerver nog vara slut, men när vi är vi öppet dagis så får jag vila dem;) Och så har jag ju syjunta varje onsdag så då är jag borta hela kvällen och slipper nattningen.

   Radera
 6. Det är svårt det där - att veta vad man vill "bli". Och det är svårt att veta hur man ska göra med barnen, ekonomin och allt annat ;)
  Jag hade tänkt vara hemma med Melody tills hon blev två år - MINST! Men sen kände jag att jag ville börja jobba tidigare och att Melody behövde få vara en individ - utan mamma och pappa. Så hon började hos dagmamma när hon var 18 månader. 4 timmar per dag 4 dagar i veckan och hon fullkomligt ÄLSKAR det :-) Hon har fått en massa kompisar och träffar nytt folk, en dag i veckan träffar dom de andra dagmammorna och barnen i kommunen och hittar på något tillsammans.. Det är utedagar och gymastikdagar och en massa andra temagrejer! Jag gillart, och Melody också. Så för oss funkar det fint och Melody mår bra av att vara där :-) Men alla familjer är olika, alla barn är olika. För vissa passar det inte alls. Huvudsaken man gör det som känns bäst för den egna familjen :-) Inte det som "alla andra" tycker att man ska :)

  SvaraRadera