onsdag 23 januari 2019

Kika in i mina matkassar!

Billigt, miljövänligt och inhemskt. Det strävar jag efter när jag köper mat, men mycket har jag köpt helt på rutin utan att tänka på det desto mer. Men sist jag veckohandlade så läste jag faktiskt på alla produkter och en hel del som jag tidigare köpt på rutin bytte jag ut till ett bättre alternativ! 

Billigt: För att mammapengen inte är enorm, heheh.
Miljövänligt: För att jag vill göra det jag kan för att bromsa jordens undergång, typ.
Inhemskt: För att det är miljövänligt med mindre transport, ger mer jobb här och gynnar Finlands ekonomi.

Tandkräm: Brukar alltid köpa någon variant som bleker tänderna, men så läste jag att de innehåller plast. Hittade en tandkräm som gör tänderna vitare med naturliga ingredienser istället så det fick komma hem.

Tvättmedel: Brukar alltid köpa samma märke, men konstaterade att det fanns en motsvarande för ungefär samma pris som var tillverkad i Finland. Lätt att byta till det då!

Bönor: Späder ut maletköttsåsen med vita bönor=billigare och bättre för miljön än att använda mer kött.

Papperspåsar: Känns bättre att använda papperspåsar än platspåsar i bio-roskisen. (Här i Kronoby får man använda plastpåsar till bio, vilket man inte får i Vasa t.ex.)

Garn: Inhemskt som passar bra till sockor (och det var så fin rosa nyans så bara måste få ett par sockor i den färgen). Inte ett helt nödvändigt inköp...

Nudlar och nudelsoppa: För att ha mat hemma som går snabbt att göra om jag är ensam hemma med lillfröken och inte hinner stå vid spisen.

Plastpåsar: För att det behövs till vanliga roskisen och det nästan aldrig kommer hem påsar från butiken när vi handlar eftersom vi alltid har med egna. 


Grönsaker som är i säsong försöker jag köpa. Dvs. potatis, morot, rödbeta, kålrot. 

Ekologiska bananer, inhemska paprikor, gurka och tomater. Vindruvorna är det enda jag känner mig lite dålig över att köpa, men det är så gott att ha i sallader! 

Tar aldrig engångspåsar till frukter mera, utan har med egna. Sjukt mycket plast runt grönsaker och frukt ändå när man ser på bilden...


Kött köper jag alltid inhemskt, såklart. Försöker också prioritera Snellman (eftersom mina föräldrar är deras producent) men gällande malet kött köper jag alltid Atria eftersom de börjat med nya förpackningar som minskar på mängden plast väldigt mycket. När det kommer till mjölkprodukter så köper jag alltid Valio (och i undantagsfall Kotimaista). Svårt att lista ut att mina föräldrar säljer mjölken till Valio ;) Salladsost brukar jag alltid köpa Apetina, men konstaterade att det är Arla som tillverkar det så nu bytte jag till Valio (som var väldigt svårt att hitta eftersom 97% av salladsosthyllan var Arlas produkter). 

Och jag kan inte ens beskriva med ord hur skönt det är att inte behöva släpa hem blöjpaket från butiken (för att inte prata om att töma blöjroskisen hela tiden). Vi fick en hel del blöjor på min babyshower så de borde räcka flera veckor nu när vi övergått till tygblöjor dagtid. Dessutom hittade våra vänner majsblöjor (Naty) till -30% så de köpte hem två paket i treans storlek åt oss. Det är 100 blöjor, vilket kan räcka tre månader! Och det enda jag behöver göra är att tvätta en maskin tvätt varannan dag. Känns ingenstans!  

Och det här inlägget var absolut inte menat för att trampa någon på tårna eller döma andras levnadsvanor, utan endast till för att visa hur jag tänker och hur man kan påverka genom det lilla. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar