Vilka sorters tygblöjor finns det?
(One size valigt nu, men finns också i olika storlekar)
Vi börjar i den enklaste ändan med den blöjan som mest påminner om engångsblöjor, nämligen AIO-blöjan, eller All-In-One. Den här blöjan har, som namnet avslöjar, allt i ett. Det innebär alltså att man inte behöver några skilda inlägg eller skal, utan allt finns färdigt i blöjan klart att använda. Blöjan på bilden är i One size och kan därmed användas under en lång period. AIO-blöjor finns också i fasta storlekar. Nackdelen med dessa är att de kan ta längre tid på sig att torka och så är det lite svårare att anpassa dem efter behovet.
Pocket-blöjor består av ett vattentätt yttertyg, ett innertyg och där emellan sätter man in inlägg så mycket som behövs. dessa blöjor kräver lite mer "montering" i och med att inläggen tas bort ur blöjan varje gång den tvättas. Denna blöja är också One size på bilden men finns också som fasta storlekar.
Här är exempel på hur inlägg till Pocket-blöjor kan se ut.
Vikblöjor är lätta att anpassa till bebisar och småbarn eftersom man viker dem själv och det finns många olika sätt att vika dem på. Vikblöjor kommer med i mammalådan, men används främst till att torka bebisspyor. Det tar sin tid att vika blöjorna men de är otroligt anpassningsbara!
Såna här "spännen" kan man fästa vikblöjor med. Jag köpte mina från Prisma.
Utanpå en vikblöja kan man till exempel ha yllebyxor. Ylle har en självrenande effekt och släpper inte igenom fukt. Det låter väldigt konstigt, men när jag själv provade att använda yllebyxor utanpå vikblöja åt Naya så märkte jag hur fantastiskt det var! Viktigt är att byxorna är av 100% ylle och att de inte är behandlade så att lanolinet försvunnit. Yllebyxor behöver inte tvättas ofta, men efter att de tvättats är det bra att behandla dem med en ullkur för att behålla dess goda egenskaper.
Istället för vikblöja kan man använda sig av formsydda inlägg. Dessa sitter bra och kräver inte några förberedelser innan användning. Formsydda inlägg brukar finnas i olika storlekar.
Istället för yllebyxor kan man använda en skalblöja som fuktspärr. Dessa håller tätt bra, speciellt om de har dubbla gummiband vid benen som den på bilden har. (Jämför med första blöjan i inlägget)
I alla blöjor kan man använda sig av ett torrskikt för att blöjan inte ska kännas så torr mot bebisens hud.
Rispapper kan man använda i blöjorna för att underlätta när bebisen bajsat eftersom man enkelt kan lyfta pappret ur blöjan till roskisen (eller toaletten). Speciellt behändigt att använda när man börjat ge fast föda åt bebisen. Man sätter alltså ett (eller ett halvt) ark rispapper närmast babyn i blöjan. Supersmidigt!
Vad kostar det?
Det beror helt på hur mycket pengar man vill lägga på det. Jag har hittat mycket begagnat och så har jag sytt en del själv, men om man köper nya så kostar det kring 15€ för blöja+inlägg.
Hur många behöver man?
Det beror på hur ofta man har möjlighet att tvätta dem. Jag tvättar tygblöjorna varannan dag och det går ca 5 blöjor dagtid + en på natten som innehåller lite extra inlägg, så vi skulle klara oss med ca 15 blöjor (men vi har nog dubbelt mer än så).
Hur ofta måste man byta?
Tygblöjorna har aldrig läckt igenom under dagsvila, och så kan Naya sova upp till 4,5 timmar. Men normalt byter jag med 2-3 timmars mellanrum.
Hur tvätta?
Jag sätter använda tygblöjor i en hink och tvättar dem i 60 grader varannan till var tredje dag. Hänger upp dem på tork i en "bläckfisk" så är de torra till följande dag. Och om man hänger ut dem att torka så går det ännu snabbare såklart. Bajsblöjor sköljer jag av för hand och gnuggar in med galltvål så blir det inga fläckar som inte går bort.
På natten då?
Nu är jag lite av en nybörjare gällande tygblöjor nattetid, men det som hållit tätt bäst är en pocketblöja i en större storlek, ett bambuinlägg ytterst och två mikrofiberinlägg närmare barnet.
Varifrån får man dem?
Via loppisar, facebook-loppisgrupper, nätbutiker och till och med Prisma. Och så kan man sy dem själv också, eller sticka. Vikblöjor kommer med i mammalådan (dock mer använda som spytrasor).
Hur jobbigt och varför ska man använda dem?
När man väl börjat använda dem så tycker jag inte att det är jobbigare än engångsblöjor. De kräver lite mer tid när man ska tvätta och vika/fylla blöjorna och så måste man ha plats i skötväskan att ta hem smutsiga blöjor. Men å anda sidan slipper man några turer till soptunnan samt att släpa hem blöjor från butiken, så i mina ögon är det absolut värt det i och med att det också är miljövänligt och bra för babyns hud. Det påstås också att barn som använt tygblöja blir blöjfri snabbare, eftersom det känns när blöjan blir våt (vilket det inte gör med engångsblöjor). Och så finns det ju så fina tygblöjor också!
Jag trivs väldigt bra med att använda tygblöjor åt Naya men har såklart förståelse för att alla inte vill/orkar göra det. Man måste nog ha motivationen till det för att komma igång, men som sagt så tycker jag inte att det är jobbigt när man väl kommit igång med det.