fredag 25 november 2016

Dagens status

Idag borde jag:

  • Få färdigt en examinationsuppgift
  • Städa barnens rum (så att vi kan ta fram julgran åt dem)
  • Ta fram julgranen
  • Ställa in cyklar i förrådet (dvs. omorganisera hela uteförrådet)
  • Städa resten av huset
  • Fara till stan och köpa nödvändigheter nu när det är billigare idag
  • Skriv matlista till helgen
  • Handla inför veckoslutet
  • Paketera in lillajulklapparna
  • Köpa paketeringspapper till lillajulklapparna
Jag har:
  • Ingen bil till förfogande
  • Ca sex timmar innan barnen ska hämtas
  • Ingen aning om vad vi ska äta i helgen
  • Ångest över att den här dagen är för kort, alternativt att jag har för mycket att göra
Wish me good luck!

måndag 21 november 2016

Lillajulveckan och helgen

Den här helgen har varit riktigt trevlig. På fredagen fick vi ett grupparbete klart. Så skönt! På kvällen for jag hem till en mammavän tillsammans med fem andra och vi hade det trevligt där med mycket skratt och prat. Åttatiden packade vi oss in i vår bil och begav oss ut på vägar täckta i många cm snöslask. Värsta väglaget jag kört i vågar jag påstå. Men vi kom oss fram till stan. 30+ fest på Ollis bestod resten av kvällen av. Jag slapp in fastän jag inte är över 30, hehe. Hade det riktigt roligt där och dansade över fem timmar i sträck. Sen gav mina ben, fötter och rygg upp. Hittade inga andra skor än ganska höga så får skylla mig själv. Lite över två styrde jag kosan hem via några mammor. Agerade taxi ;) Som tur var hade slasket smält bort under kvällen. Fyra timmars sömn och så började lördagen.

Bytte gardiner och vaktade Robins syskonbarn på lördagen. Minstingen är bara ett år och så gosig! Vi hade det riktigt trevligt. Virkade en hel del under lördagen också. Snöflingor är det som jag håller på med nu. Bilder finns på instagram @julivasa.

Söndagen ägnade jag åt städning, bytte till julmattor, målade dörröppning, virkade en halv charmander (ska bli julklapp åt barnen) och var med Theodor på fotboll. På dagen var jag också till stan med Wilma och Wilgot. Efter fredagens snökaos så kände jag att jag kan göra vad som helst så jag vågade mig ner i torgparkeringen för första gången, hehe. Hittade nya utebyxor åt mig och lite julklappar. Somnade halv elva på spikmattan och vaknade flera timmar senare och tog bort den. Väldigt länge sen det hände sist måste jag medge! Sov som en stock hela natten och vaknade faktiskt inte ens av Robins larm i morse utan av mitt eget. Så nu känner jag mig faktiskt lite mer utvilad. Glömde dock att Theodor skulle ha innejumppa idag så han har inga jumppakläder med sig... Nå, det är inte hela världen.

Nu borde jag sitta och skriva flitigt på ett skolarbete, men fick böckerna jag behöver förnyade så nu har jag mer tid på mig. Man kan ju inte stressa ihjäl sig heller ;) Snart ska jag till Brändö och sälja halarmärken för ett skolprojekt. Vi samlar in pengar till en kvinna som har en sällsynt autoimmun sjukdom och behöver få behandling som bara kan får i Chicago, vilket kostar väldigt mycket pengar. Hittills har insamlingen gått över förväntan och vi ska ännu sälja vid två tillfällen. Känns bra att kunna hjälpa till, samtidigt som det ger oss studiepoäng.

Den här veckan ska jag julpynta när jag hinner, och måla klart dörröppningen till köket. Tänk att det är lillajul i helgen! Redan! Hade behövt två veckor nu före det istället för en känner jag. Skolarbetet kräver så mycket just nu. Men man får göra det bästa av situationen. På lördag är det förutom lillajul också julöppning i Vasa. Det betyder fyrverkeri på torget. Mys! Och det bästa av allt, våra goda vänner kommer hit på besök! Ser verkligen fram emot det. Så efter den här ganska fullproppade skolveckan kommer det en trevlig belöning. Fyra grupparbeten denna vecka och fem nästa. Sen borde grupparbeten vara klara. Hoppas jag! Då är det bara två egna uppgifter och en stor tent kvar före jul. Sen bara allt är godkänt så har jag mer än hälften av studierna klara! Det känns skönt om något!

fredag 18 november 2016

Uppdatering

Vi fick snö! Och nu regnar den bort. Roligt sålänge det varade. Jag har väldigt mycket med skolan nu. Verkligen fullproppade dagar! Inte med föreläsningar men med grupparbeten och hemuppgifter. Om man hade det så här stressigt någon längre tid skulle man gå in i väggen. Garanterat! Nu vet jag att jag borde vara klar med det värsta före december, och det är inte så långt dit inte. Ikväll tänker jag ändå pausa med skolan och familjelivet. Ska ut med mammorna och ser riktigt fram emot det. Enda minuset är då att jag brukar somna 10 på kvällen på fredagar efter en så här tung vecka, men kanske lite musik håller mig vaken.
Vi har bokat en Helsingforsresa till strax innan jul och just nu är det en av mina målbilder. Det ska bli så skönt och roligt att komma iväg! Tåg åker vi och barnen är hos mina föräldrar. Ta med min bror och hans fästmö istället. Ska bli så kul!
Nu ska jag försöka hitta något att skriva om på mitt ganska stora skolarbete, innan jag sätter igång med tacopajen. Tänk om skolarbeten var lika lätt att skriva som blogginlägg...

onsdag 9 november 2016

Sömnlös

Oj så koncentrationen är dålig idag... Sov ganska oroligt inatt och vaknade klockan tre. Sneglade på telefonen och Aftonbladets rapportering från valvakan. Kunde såklart inte somna om efter det så låg och scrollade på telefonen i tre timmar innan jag till sist somnade för en halvtimme ungefär. Valresultatet blev då inte som väntat. Spännande var det måste jag medge men inte roligt när det blev klart att Trump faktiskt hade en chans att vinna. Tog ju sen väldigt länge innan det blev fastslaget att han vann så vi hann äta frukost och gå till dagis innan det var 100% säkert. Lyssnade på hans tal och det lät väl helt vettigt, men med tanke på allt vad han sagt tidigare så litar jag inte på ett ord. Nå, det här är inte en politikblogg och jag är egentligen inte speciellt intresserad av politik heller så ska lämna det vid det.

Skola från halv tre idag. Så märklig tid! Slutar sent idag med andra ord. Överlag går det bra med skolarbete, men vi har sex grupparbeten som ska in inom ca en månad. Har svårt att förstå hur det ska gå ihop. Men det löser sig väl på något sätt. Får sätta fart på nu bara! Har också svårt att förstå att vi redan kommit så långt in i november! Helt sjukt... Det går för snabbt, som vanligt. 

måndag 7 november 2016

En bra start

Den här dagen har börjat riktigt bra för att vara måndag. Fick sista uppgiften för en kurs inlämnad och fick ut vitsord i finska kursen. Riktigt nöjd! Så nu är tre kurser avklarade för i höst. Sju kvar då! Ska nog ta itu med en till uppgift ännu idag. Skönt att kunna göra skolarbete dagtid så något positivt med att skolan sparar och knappt har några föreläsningar mera. 
Imorse fick vi klä på oss mer eller mindre allt vi hittade. -9 på morgonen. Var riktigt skönt att gå till dagis och tillbaka när man hade tillräckligt med kläder på sig, men det tog lång tid att få på alla allt imorse. 

Jag skapade ett nytt instagramkonto för lite juligare bilder så mig hittar ni där på @julivasa.  

fredag 4 november 2016

Prata finska med barnen?

Igår hade jag min sista finskatent någonsin. Den här gången muntligt och jag var så nervös innan. Kände att det inte kommer att gå bra alls, men det gick det. Riktigt bra. Läraren undrade om jag pratar finska regelbundet men det gör jag då verkligen inte. Har inga finska bekanta. Inga finska släktingar nära till hands heller. När telefonförsäljare ringer pratar jag finska. Och så i butiker om det krävs. Hur som helst så tyckte läraren att jag borde prata finska med barnen, något som jag gjort lite nu som då bara för att öva upp min finska. De förstår nästan ingenting. Men nu har jag på riktigt börjat överväga att prata mer finska med dem. Provade på att göra det igår kväll och i morse. De förstår inte allt men om man också använder kroppsspråket så lär de sig ganska snabbt. Jag har inte hört om någon som börjat med ett nytt språk när barnen redan är några år. Och så har jag ju inte grammatiken helt rätt alla gånger eftersom jag inte är tvåspråkig. Tycker inte att det kan skada. Eller kan det? Om barnen skulle få det lättare med finskan än jag hade det i hela grundskolan och gymnasiet så skulle jag bli glad. Ja inte vet jag. En intressant tanke. 

onsdag 2 november 2016

Pappas jobb

Igår blev en annorlunda dag. Jag och Robin förde barnen till dagis tidigt. Sen körde vi till Robins jobb och därifrån fick jag sen ta bilen till skolan. Föreläsning hela förmiddagen och tent på eftermiddagen, via Prisma och så efter ungarna. Vi lagade mat och lekte lite här hemma innan vi hoppade i bilen och for till Gigantti för att köpa en Chromecast, Supersmidigt att ha en sån! Det gick mycket snabbare än jag hade trott så vi for via GW gallerian och strosade i butiker. Barnen höll sig faktiskt lugna i butiken och jag fick äntligen njuta lite av att gå i butiker fastän barnen var med. Tidigare har de sprungit omkring, hoppat ur barnvagnen (som vi då inte använder mera) och lekt kurragömma bland kläderna. Sådär som barn i en viss ålder gör, men nu är de ute ur den åldern! Halleluja. Köpte två par juliga örhängen från glitter. Efteråt körde vi till min skola så att barnen fick se var jag studerar, via ruinerna i Gamla Vasa till Robins jobb. De hade öppet hus så vi fick komma dit och titta. Riktigt roligt, men en fruktansvärt stor skola med lite märklig planlösning så vi fick fråga oss fram för att hitta till EL avdelningen. Barnen fick ansiktsmålningar och Wilma sa att hon minsann ska börja jobba som ansiktsmålare :) Wilgot skulle börja jobba på EL avdelningen där, likadant som pappa såklart. Theodor har kommit till den åldern när han är lite mer realistisk och inte vet vad han vill börja jobba med ;) Lite efter åtta startade vi hem därifrån och ungarna fick gå och lägga sig genast vi kom hem. Jag stupade i säng lite efter dem, men hann se att det snöat lite. Barnen var nöjda när de vaknade och det fanns åtminstone lite snö överallt. Nu borde jag sitta och läsa till morgondagens muntliga finska-tent. Så nervös över den måste jag säga... Det är lättare att skriva eftersom man har mer betänketid då. Nå, nog borde jag komma igenom tenten men man skulle gärna få ett trevligt vitsord också, haha.